Böngészés
Kosár
Az INGYENES szállításért még 20.000 Ft értékben szükséges vásárolni

+3628814721 (13:00 - 16:00)

+3628814721 (9:00 - 17:00)

Hogyan támogassuk a szem egészségét

Hogyan támogassuk a szem egészségét

Lehet, hogy a szem a „lélek ablaka”, de mindenekelőtt a „világ ablaka”. A látást az öt érzékszervünk közül a legfontosabbnak tartják, mivel a körülöttünk lévő világból származó információk mintegy 80%-át így érzékeljük. [1] Ezért jobban támaszkodunk a szemünkre, mint például a szaglásra vagy a hallásra. 

 

Sajnos a korral nő a szembetegségek, például a makuladegeneráció, a szürkehályog és a zöldhályog kialakulásának kockázata. A rosszul látó embereket jobban fenyegeti a társadalmi elszigetelődés és az egészségügyi problémák kockázata, és így alacsonyabb az életminőségük. Az egészséges szem ezért alapvető fontosságú, és megfelelő gondozásra szorul. Ebben a cikkben megtudhatja, hogy mi tartozik a szemápoláshoz a táplálkozással és a digitális technológia használatával összefüggésben.

 

A szem egészsége a digitális technológia használatával összefüggésben

Hallott már a „számítógépes látás szindrómáról”?

Manapság az emberek nagy részének csak a számítógépre van szüksége a munkához. Ennek előnye, hogy szinte bárhonnan képesek dolgozni: akár otthonról, egy hangulatos kávézóból vagy akár egy külföldi országból is. A hosszú ideig tartó számítógépes munkavégzésnek azonban megvannak a maga hátrányai, többek között az úgynevezett számítógépes látás szindróma. Ezt a szindrómát a szem hosszan tartó egyoldali megerőltetése okozza, amikor a szemek hosszú ideig rövid távolságra fókuszálnak. Ez a szemizmok túlzott megterhelését eredményezi. Ilyenkor tipikus tünetek jelentkezhetnek, többek között irritált, fáradt és száraz szem, homályos látás és gyakran fej-, nyak- és hátfájás.  

 

Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi és Biztonsági Intézete szerint a naponta legalább három órát számítógépen töltő emberek akár 90%-a tapasztalja ezt a szindrómát. [2]

 

A digitális technológia és a gyermekek

A mai gyerekek minden eddiginél könnyebben hozzáférnek a digitális technológiához. Már fiatal korukban is gyakran mobiltelefonok és táblagépek töltik ki a szabadidejüket. Értelemszerűen az iskolákban is egyre gyakrabban használják a digitális technológiákat. A számítógépek és mobiltelefonok gyakori használata, valamint az a tény, hogy egyre több időt töltünk zárt, természetes fényhiányos helyiségekben, hátrányosan befolyásolja a látást, és hozzájárulhat például a rövidlátáshoz.

 

Az öregedéssel kapcsolatos szemproblémák

A romló látás az öregedés egyik kellemetlen következménye. A látásromlás jelentősen befolyásolja az életminőséget és az önálló működésre való képességet. A rosszul látó idősebb felnőttekről az is kiderült, hogy körülbelül 3 évvel korábban kerülnek idősotthonba, kétszer nagyobb az esések kockázata és négyszer nagyobb a csípőtáji törések kockázata. [3]

 

A felnőttek látásromlásának leggyakoribb okai közé tartozik a makuladegeneráció, a szürkehályog, a glaukóma és a diabéteszes retinopátia.

 

Makuladegeneráció

A makuladegeneráció súlyos szembetegség, amely főként az időseket érinti. A retina időskori makuladegenerációja a látásvesztés leggyakoribb oka Európában. [4]

A betegség eleinte észrevétlenül jelentkezhet, a látás szürkületkor és sötétben romlik. Az időskori makuladegeneráció első szubjektíven észlelhető tünetei a homályos látás, szürke területek a központi látóterületen, szokatlanul homályos képek vagy hullámos, torz vonalak és betűk. Az ebben a fogyatékosságban szenvedő emberek elveszítik a központi látást (a perifériás látás megmarad), ami az arcok, részletek és színek felismerésének képtelenségét eredményezi. Egyéb megnyilvánulások közé tartozik még a távolság és a magasság meghatározásának nehézsége. Ez fokozatosan a szokásos napi tevékenységek végzésére való képtelenséghez vezet. A makuladegenerációban érintett emberek végül mások segítségére szorulnak.

Számos bizonyított kockázati tényező járul hozzá a betegség kialakulásához. Ezek közé tartozik az előrehaladott életkor, bizonyos genetikai eltérések, a magasabb testtömegindex, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás. [5]

 

Szürkehályog

A szürkehályog a szem olyan betegsége, amelyben a látás a szemlencse elhomályosodása miatt romlik. A szürkehályog homályos, fókuszálatlan látásban nyilvánul meg. Leggyakrabban az öregedés okozza, amikor úgynevezett szenilis szürkehályogról beszélünk.

 

Glaukóma 

A látás csendes tolvajának is nevezik, mert lassan alakul ki, és hosszú ideig jelentkezik minden jelentős tünet nélkül. A glaukóma a perifériás látást érinti, kezdetben kis hézagok vannak a látómezőben, később azonban az illető tárgyak vagy alakok helyett csak árnyékokat lát. A glaukóma a látóideg fokozatos károsodásához vezet, ami a látás részleges vagy akár teljes elvesztéséhez vezet. A megnövekedett szemnyomás lehet az első figyelmeztető jel, ezért fontos a rendszeres szemészeti szakorvosi vizsgálat.

 

Diabéteszes retinopátia

A diabéteszes retinopátia a retina megbetegedése, amely cukorbetegségben fordul elő a retinát tápláló erek károsodása miatt. Súlyos esetekben a diabéteszes retinopátia a retina és az üvegtest vérzéséhez vezet, ami súlyos látásromlást, sőt vakságot okoz. A betegség kialakulásának kockázata a cukorbetegség időtartamával, illetve ha a vércukorszintet nem jól szabályozzák, nő. A vércukorszint, a normális vérnyomás és a rendszeres szemészeti vizsgálatok jelentősen csökkenthetik e betegség kialakulásának kockázatát, de nem szüntetik meg azt. [6]

 

Az életmód és a diéta mint a szemproblémák megelőzése 

Bizonyos életmódbeli és étrendi intézkedések jelentősen csökkenthetik a szemészeti szövődmények kialakulásának kockázatát. Ezek a beavatkozások közé tartozik a rendszeres szemészeti szemészeti vizsgálat, a dohányzás kerülése, az UV-expozíció csökkentése, a kiegyensúlyozott glikémia és nem utolsósorban az egészséges és tápláló, fitonutriensekben gazdag étrend.

 

Egészséges táplálkozás és látáskiegészítők

Számos tápanyag befolyásolja a szem egészségét, és ezeket rendszeresen be kell építeni az étrendbe. A fitokémiai anyagokban gazdag növényi alapú étrend fogyasztása bizonyítottan fontos tényező a látásélesség megőrzésében még idősebb korban is.

Különböző tanulmányok szerint bizonyos vitaminok és tápanyagok megelőzhetik vagy lassíthatják bizonyos szembetegségek, például az időskori makuladegeneráció, a zöldhályog, a diabéteszes retinopátia és a szürkehályog kockázatát. 

Az alábbiakban néhány olyan tápanyagot mutatunk be példaként, amelyek pótlása előnyös lehet a látás támogatására.

 

Omega 3 zsírsavak

 

Az omega-3 zsírsavak rendszeres bevitele segíthet a szembetegségek elleni védelemben. Az omega-3 zsírsav DHA a szem retinájának szerkezeti eleme, így elengedhetetlen a szem egészséges fejlődéséhez. Egyes tanulmányok szerint a DHA segíthet bizonyos szembetegségek, például a szemszárazság vagy a diabéteszes retinopátia javításában is. [16]

Egy 2018-as vizsgálat [17] arra a megállapításra vezetett, hogy az omega-3 zsírsavak 3 hónapon keresztül történő napi pótlása normotenzív felnőtteknél a szemnyomás csökkenéséhez vezetett. Az emelkedett szemnyomás a glaukóma kockázati tényezője. Számos más tanulmányban kimutatták, hogy az omega-3 zsírsavak fogyasztása csökkenti a makuladegeneráció kockázatát. [18]

Például egy 5 éves vizsgálat [19], amelyben 2335, 49 éves vagy idősebb felnőtt vett részt, arról számolt be, hogy a heti három vagy többszöri halfogyasztás 75%-kal csökkentette a makuladegeneráció kockázatát azokhoz képest, akik hetente kevesebb mint egyszer fogyasztottak halat. 

 

C-vitamin, E-vitamin

A szem különösen érzékeny az oxidatív stresszre és a szabad gyökök és az antioxidánsok közötti kényes egyensúly felborulására. Ennek az egyensúlynak a helyreállítása antioxidáns E- és C-vitaminnal csökkentheti a különböző szembetegségek, például a retinopátia és a szürkehályog kockázatát. A C-vitamin fontos antioxidáns, amely a szemlencsében és az intraokuláris folyadékban több mint 50-szer nagyobb koncentrációban található meg, mint a vérplazmában. [21] A C-vitamin nélkülözhetetlen a kollagén szintéziséhez, amely a szem szerkezeti fehérjéjét is alkotja. Egyes tanulmányok arról számoltak be, hogy a magasabb C- és E-vitamin-fogyasztás számos szemprobléma, különösen a szürkehályog alacsonyabb kockázatával jár együtt [21] [22].

 

Cink

A cink számos élettani folyamatban játszik fontos szerepet, többek között az immunitásban vagy a reprodukcióban. A cink koncentrációja a retinában is magas. [18] [19] Számos tanulmány megállapította, hogy a magasabb cink- és E-vitamin-bevitel összefügg a makuladegeneráció vagy a látásvesztés alacsonyabb előfordulási gyakoriságával. [20]

 

Lutein és zeaxantin

Ezek a karotinoidok azon antioxidánsok közé tartoznak, amelyek természetes módon színezékként fordulnak elő a gyümölcsökben és zöldségekben. Mindkét karotinoid megtalálható a makulában és a retinában, és a retina makulapigmentjeinek részét képezik. [13] A lutein és a zeaxantin segít kiszűrni a kék fényt és megvédi a szemet a szabad gyökök okozta károsodástól. [14] 

Nem mindig szükséges azonban ezeket a karotinoidokat étrend-kiegészítők formájában szedni. Már napi 6 mg lutein is elegendő lehet a makuladegeneráció kockázatának csökkentéséhez. A zöld leveles zöldségekben, például spenótban, mángoldban vagy kelkáposztában gazdag étrend természetesen biztosítja ezt a mennyiséget. Ráadásul ezeknek a zöldségeknek a főzése növeli a rendelkezésre álló karotinoidok elérhetőségét. [15]

 

Antociánok

Az antociánok a sötét színű gyümölcsökben és zöldségekben található növényi pigmentek. Bőségesen megtalálhatóak az olyan bogyós gyümölcsökben, mint az áfonya, a szeder, a fekete ribizli és a fekete ribizli. A vadon termő áfonya különösen gazdag antociánokban, amelyeket történelmileg a látás javítására használtak. A második világháború alatt a brit légierő pilótái áfonyalekvárt ettek az éjszakai repülések előtt, hogy javítsák éjszakai látásukat. Az áfonyában található egyik különösen érdekes antocianin a cianidin-3-glükozid, vagy C3G. A C3G serkenti a retinában található rodopszin nevű pigment termelését, amely fontos a gyenge látás szempontjából. [23]

 

Astaxanthin

Az astaxantin a karotinoidok családjába tartozó vörös pigment, amely algákban és néhány tengeri állatban, például garnélarákban, homárban és lazacban található. Ennek a karotinoidnak a hatékonyságát bizonyos szembetegségekben olyan tanulmányok támasztják alá, amelyek kiemelik a hatását bizonyos szembetegségek megelőzésében és kezelésében. [24]

 

Az egészséges látást támogató életmódbeli intézkedések

 

Szemészeti vizsgálatok

A rendszeres szemvizsgálatokkal gyakran korán felfedezhetők a szemhibák, ami elengedhetetlen a sikeres kezeléshez. A szemvizsgálatok azonban olyan betegségekre is rávilágíthatnak, mint a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás, mivel a szem vérerei non-invazív módon megfigyelhetők. Fontos megjegyezni, hogy 40 éves kor után megnő a megelőző vizsgálatok szükségessége. 

 

A kiegyensúlyozott vércukorszint fenntartása

Akár cukorbeteg valaki, akár nem, a vércukorszint ellenőrzése és a finomított cukrok elkerülése szintén elengedhetetlen az egészséges szem megőrzéséhez. A magasabb glikémiás indexű étrend fogyasztása bizonyítottan növeli a szürkehályog, az időskori makuladegeneráció és a diabéteszes retinopátia kockázatát. [7]

 

A dohányzás és az alkohol kerülése

A szem egészségét számos változó befolyásolja, és a dohányzás az egyik legfontosabb kockázati tényező, amely hozzájárul a szemszövet károsodásához. Mint már említettük, a dohányzás a makuladegeneráció jelentősen magasabb kockázatával jár együtt, és hozzájárul a szürkehályog kialakulásához is. [8] [9]

 

A túlzott alkoholfogyasztás szintén növeli a szemkárosodás kockázatát. Egy 20 963, 40-69 év közötti felnőtt bevonásával végzett vizsgálat arról számolt be, hogy a napi 20 grammnál több alkohol fogyasztása (körülbelül napi egy-két ital) a makuladegeneráció kockázatának 20%-os növekedésével járt együtt. [10]

 

Napszemüveg viselése

A szem védelme a túlzott napfénytől szintén szerepet játszik az egészséges látás megőrzésében.  A napszemüveg viselése csökkentheti a makuladegeneráció vagy a szürkehályog kialakulásának kockázatát az UV-expozíció miatt. [11]

 

A digitális technológiák használatának kompenzálása

Ha meg akarjuk védeni a szemünket, nem szükséges teljesen lemondani a számítógépes munkáról. Az, ahogyan a digitális képernyőket használjuk, nagymértékben meghatározza, hogy látásproblémák lépnek-e fel vagy megelőzhetők. Az alábbiakban néhány egyszerű szemhigiéniai szabályt mutatunk be, amelyek segítenek megóvni a szemünket:

 

A képernyő elhelyezése

A számítógép képernyőjét célszerű a szemtől körülbelül 45-50 cm-re, valamivel a szemmagasság alatt elhelyezni. Ha túl közel ülünk a digitális képernyőhöz, az növeli a szemfáradtság kockázatát.

 

Helyes testtartás

Helyénvaló egyenesen ülni, a vállak lazán, a lábak pedig nagyjából derékszögben állnak a padlóval. Kerülje a fej lehajtását és a görnyedést. Ergonómiai segédeszközök és bútorok is hasznosak lehetnek. Ne feledje, hogy a rossz testtartás a szemet is megterheli.

 

Pislogjon gyakran

A pislogás segít a szem kenhető állapotban tartani, és megelőzi az irritációt és a kiszáradást.

 

Eddze a szemizmokat

A szemizmokat, akárcsak más izmokat, edzeni kell. Ennek több módja is van. Választhatod a szemjógát, vagy elfogadhatod az egyszerű „20-as szabályt”: miután 20 percet töltöttél a számítógépen, nézz 20 másodpercig egy távoli tárgyra, és pislogj 20-szor.

 

Rendszeres szünetek

Két óra számítógépes munka után hagyja a szemét a számítógéptől távolabb pihenni körülbelül 10 percig. A Cseh Köztársaságban a kormányrendelet szerint a munkavállalóknak minden két óra folyamatos számítógépes munka után öt-tíz perc biztonsági szünet jár. 

 

Töltsön időt a szabadban

A természetes napfényben eltöltött idő és a szemnek a környezetben lévő távoli tárgyakra való fókuszálása pozitív hatással van a látásra. Az egyik legfontosabb tanács tehát az, hogy töltsünk több időt a szabadban.

 

 

Források:

[1] https://cs.wikipedia.org/wiki/Zrak

 

[2]https://cs.wikipedia.org/wiki/Syndrom_po%C4%8D%C3%ADta%C4%8Dov%C3%A9ho_vid%C4%9Bn%C3%AD

 

[3] Eichenbaum JW. Geriátriai látásromlás szürkehályog, makuladegeneráció és glaukóma miatt. Mt Sinai J Med. 2012 Mar-Apr;79(2):276-94. doi: 10.1002/msj.21303. PMID: 22499498.

 

[4] Coleman HR, Chan CC, Ferris FL 3rd, Chew EY. Az időskori makuladegeneráció. Lancet. 2008 Nov 22;372(9652):1835-45. doi: 10.1016/S0140-6736(08)61759-6. PMID: 19027484; PMCID: PMC2603424.

 

[5] Velilla S, García-Medina JJ, García-Layana A, Dolz-Marco R, Pons-Vázquez S, Pinazo-Durán MD, Gómez-Ulla F, Arévalo JF, Díaz-Llopis M, Gallego-Pinazo R. Smoking and age-related macular degeneration: review and update. J Ophthalmol. 2013;2013:895147. doi: 10.1155/2013/895147. Epub 2013 Dec 4. PMID: 24368940; PMCID: PMC3866712.

 

[6] https://nsc.uzis.cz/zdraveoci/index.php?pg=diabeticka-retinopatie

 

[7] Chiu CJ, Rabbani N, Rowan S, Chang ML, Sawyer S, Hu FB, Willett W, Thornalley PJ, Anwar A, Bar L, Kang JH, Taylor A. A fejlett glikációs végtermékek és oxidációs biomarkerek vizsgálata a 2-es típusú cukorbetegségben. Biofactors. 2018 May;44(3):281-288. doi: 10.1002/biof.1423. Epub 2018 May 2. PMID: 29718545; PMCID: PMC8527553.

 

[8] Coleman AL, Seitzman RL, Cummings SR, Yu F, Cauley JA, Ensrud KE, Stone KL, Hochberg MC, Pedula KL, Thomas EL, Mangione CM; Study Of Osteoporotic Fractures Research Group. A dohányzás és az alkoholfogyasztás összefüggése az időskori makuladegenerációval a legidősebbek körében: Study of Osteoporotic Fractures. Am J Ophthalmol. 2010 Jan;149(1):160-9. doi: 10.1016/j.ajo.2009.07.025. Epub 2009 Oct 1. PMID: 19796757; PMCID: PMC3068844.

 

[9] Lindblad BE, Håkansson N, Svensson H, Philipson B, Wolk A. A dohányzás intenzitása és a dohányzás abbahagyása a szürkehályog-eltávolítás kockázatával összefüggésben: nők prospektív vizsgálata. Am J Epidemiol. 2005 Jul 1;162(1):73-9. doi: 10.1093/aje/kwi168. PMID: 15961589.

 

[10] Adams MK, Chong EW, Williamson E, Aung KZ, Makeyeva GA, Giles GG, English DR, Hopper J, Guymer RH, Baird PN, Robman LD, Simpson JA. 20/20--Alkohol és az időskori makuladegeneráció: a Melbourne Collaborative Cohort Study. Am J Epidemiol. 2012 Aug 15;176(4):289-98. doi: 10.1093/aje/kws004. Epub 2012 Jul 29. PMID: 22847604.

 

[11] Sui GY, Liu GC, Liu GY, Gao YY, Deng Y, Wang WY, Tong SH, Wang L. Is sunlight exposure a risk factor for age-related macular degeneration? Egy szisztematikus áttekintés és metaanalízis. Br J Ophthalmol. 2013 Apr;97(4):389-94. doi: 10.1136/bjophthalmol-2012-302281. Epub 2012 Nov 10. PMID: 23143904.

 

[13] Eisenhauer B, Natoli S, Liew G, Flood VM. Lutein és zeaxantin-élelmiszerforrások, biológiai hozzáférhetőség és étrendi változatosság az időskori makuladegeneráció védelmében. Nutrients. 2017 Feb 9;9(2):120. doi: 10.3390/nu9020120. PMID: 28208784; PMCID: PMC5331551.

 

[14] Kijlstra A, Tian Y, Kelly ER, Berendschot TT. Lutein: több mint a kék fény szűrője. Prog Retin Eye Res. 2012 Jul;31(4):303-15. doi: 10.1016/j.preteyeres.2012.03.002. Epub 2012 Mar 21. PMID: 22465791.

 

[15] Ranard KM, Jeon S, Mohn ES, Griffiths JC, Johnson EJ, Erdman JW Jr. A luteinre vonatkozó étrendi útmutatás: a beviteli ajánlások figyelembevétele tudományosan alátámasztott. Eur J Nutr. 2017 Dec;56(Suppl 3):37-42. doi: 10.1007/s00394-017-1580-2. PMID: 29149368; PMCID: PMC5715043.

 

[16] Kangari H, Eftekhari MH, Sardari S, Hashemi H, Salamzadeh J, Ghassemi-Broumand M, Khabazkhoob M. Short-term consumption of oral omega-3 and dry eye syndrome. Ophthalmology. 2013 Nov;120(11):2191-6. doi: 10.1016/j.ophtha.2013.04.006. Epub 2013 May 1. PMID: 23642375.

 

[17] Downie LE, Vingrys AJ. Az orális Omega-3 kiegészítés csökkenti az intraokuláris nyomást normotenzív felnőtteknél. Transl Vis Sci Technol. 2018 May 1;7(3):1. doi: 10.1167/tvst.7.3.1. PMID: 29736322; PMCID: PMC5931260.

 

[18] Weikel KA, Chiu CJ, Taylor A. Az időskori makuladegeneráció táplálkozási modulációja. Mol Aspects Med. 2012 Aug;33(4):318-75. doi: 10.1016/j.mam.2012.03.005. Epub 2012 Apr 6. PMID: 22503690; PMCID: PMC3392439.

 

[19] Chua B, Flood V, Rochtchina E, Wang JJ, Smith W, Mitchell P. Dietary fatty acids and the 5-year incidence of age-related maculopathy. Arch Ophthalmol. 2006 Jul;124(7):981-6. doi: 10.1001/archopht.124.7.981. PMID: 16832021.

 

[20] Weikel 2012; van Leeuwen R, Boekhoorn S, Vingerling JR, Witteman JC, Klaver CC, Hofman A, de Jong PT. Az antioxidánsok étrendi bevitele és az időskori makuladegeneráció kockázata. JAMA : az Amerikai Orvosi Társaság folyóirata. Dec 28 2005;294(24):3101-3107.

 

[21] Weikel KA, Garber C, Baburins A, Taylor A. A szürkehályog táplálkozási modulációja. Nutr Rev. 2014 Jan;72(1):30-47. doi: 10.1111/nure.12077. Epub 2013 Nov 26. PMID: 24279748; PMCID: PMC4097885.

 

[22] Chiu CJ, Taylor A. Táplálkozási antioxidánsok és az időskori szürkehályog és makulopátia. Exp Eye Res. 2007 Feb;84(2):229-45. doi: 10.1016/j.exer.2006.05.015. Epub 2006 Jul 31. PMID: 16879819.

[23] Nomi Y, Iwasaki-Kurashige K, Matsumoto H. Therapeutic Effects of Anthocyanins for Vision and Eye Health. Molecules. 2019 Sep 11;24(18):3311. doi: 10.3390/molecules24183311. PMID: 31514422; PMCID: PMC6767261.

 

[24] Giannaccare G, Pellegrini M, Senni C, Bernabei F, Scorcia V, Cicero AFG. Az astaxantin klinikai alkalmazásai a szemészeti betegségek kezelésében: Emerging Insights. Mar Drugs. 2020 May 1;18(5):239. doi: 10.3390/md18050239. PMID: 32370045; PMCID: PMC7281326.

 



0 hozzászólás

Szóljon hozzá

Felhívjuk figyelmét, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.