Böngészés
Kosár
Az INGYENES szállításért még 20.000 Ft értékben szükséges vásárolni

+3628814721 (13:00 - 16:00)

+3628814721 (9:00 - 17:00)

Alapvető táplálékkiegészítők - hol kezdjük?

Alapvető táplálékkiegészítők - hol kezdjük?

Testünk olyan, mint egy gyár, amelynek az egészséges működéshez optimális tápanyagbevitelre, vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre van szüksége. Vannak, akik még mindig úgy gondolják, hogy ha kiegyensúlyozott és változatos étrendet követnek, akkor minden fontos tápanyagból megfelelő mennyiséget juttatnak be a szervezetükbe, és nincs szükségük étrend-kiegészítőkre. Az igazság azonban az, hogy az étrend-kiegészítők ma már szinte elengedhetetlenül szükségszerűek.

Ebben a cikkben megtudhatja, melyek azok a modern, a cseh étrendben leginkább hiányos tápanyagok, amelyeket nem szabad elfelejtenünk beiktatni a fogyasztásunkba.

 

Miről lesz szó ebben a cikkben?

  1. Talaj tápanyagellátottsága és az élelmiszerek tápértéke
  2. Megfelelő étrend-kiegészítő
  3. Halak hiánya az étrendben
  4. Omega-3 és Omega-6 arányának fenntartása
  5. Nélkülözhetetlen táplálékkiegészítők

Ideális lenne minden ember étrendjét és életmódját egyénileg értékelni, majd személyre szabott kiegészítéseket javasolni. Azonban, ha általános ajánlásokat szeretnénk tenni, akkor figyelembe kell vennünk a helyi viszonyok között leggyakrabban előforduló táplálkozási hiányosságokat.

A gazdag és változatos étrend ma már közhelynek számít. Sajnos az ilyen étrend nem elegendő ahhoz, hogy fedezze a táplálkozásunk hiányosságait. Napjainkban a legtöbb ember a hiperkalóriás alultápláltság modern formájától szenved. Más szóval, táplálék-bőségben élünk, amely kalóriabőséget biztosít számunkra, de hiányoznak az alapvető mikrotápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek), amelyek kulcsfontosságúak a szervezet megfelelő működéséhez és az egészség megőrzéséhez.

Talaj tápanyagellátottsága és az élelmiszerek tápértéke

Az alapvető élelmiszerek tápértékét negatívan befolyásolta az intenzív mezőgazdaság és a modern élelmiszer-feldolgozó ipar. A termőföldek minősége továbbra is csökken, miközben a  belőlük termelt erőforrásoktól függő emberek száma egyre nő. Így, egyre magasabb igénybevételt támasztunk a talajjal szemben. Az agrokémiai szerek túlzott használata és a kapcsolódó intenzifikációs módszerek csak tovább mélyítik az egyensúlytalanságot. Ezért nem meglepő, hogy a termények tápértéke csökkenő tendenciát mutat. Egyes ásványi anyagok koncentrációja a talajban növekszik (például a kálium), míg más ásványi anyagok (például a szelén vagy a mangán) hiányoznak. A tápanyagok (például a nitrogén és a szelén) hozzáférhetősége is problémás a talaj pH-értékének zavara miatt. A túl savas talaj többek között az egészséges talajhoz nélkülözhetetlen baktériumok számának csökkenését okozza. A talaj biológiai sokféleségének csökkenése a tápanyagok számunkra való elérhetőségének csökkenéséhez is vezet. A végső ütést a termények betakarítás utáni kezelés és az élelmiszeripar viszi be. Ez az élelmiszerek tápértékének további csökkenéséhez vezet.

Megfelelő étrend-kiegészítő

Egy megfelelően összeállított étrend-kiegészítő fedezheti a táplálkozásunk főbb hiányosságait.

Ezért hozták létre a Daily F20 Complexet. Célja, hogy fedezze a társadalmunkban leggyakrabban előforduló hiányos tápanyagokat, amelyek szinte minden emberből optimális dózisban hiányoznak. A Daily F20 Complex a teljes értékű élelmiszer alapú étrend-kiegészítők közé tartozik, és összetételében egyedülálló. Az egyes molekulák izolálása helyett a táplálékkiegészítő szerves tápanyagkomplexeket használ természetes formájukban. Az F20 multivitamin formulája tehát azon eredeti élelmiszerforrások komplex hatásán alapul, amelyekben a természetben a vitaminok és ásványi anyagok megtalálhatók.

A Daily F20 multivitamin mindenkinek szól, aki nem tudja felmérni az esetlegesen hiányos tápanyagokat az étrendjében, nem tud vagy nem akar személyre szabott kiegészítést beállítani egy képzett szakemberrel, de szeretné javítani a tápláltsági állapotát.

Az F20 alkalmas hosszú távú (egész éves) használatra. Tartalmazza az alapvető zsírban oldódó vitaminokat (béta-karotin, mint az A-vitamin előanyaga, D-, E- és K2-vitamin), a B-komplex aktív formáit, amelyek nagyobb biológiai hozzáférhetőséget garantálnak, valamint a leginkább hiányos elemeinket, a cinket, a szelént, a jódot és a krómot. Nemcsak az összetevők, hanem az egyes anyagok arányai is egyedülállóak. Úgy tervezték őket, hogy ne versenyezzenek egymással, hanem éppen ellenkezőleg, támogassák a táplálkozási potenciált.

Egy napi adag egy kapszulából áll a lipofil anyagokkal és két kapszulából a porított résszel. A felhasználó beveheti az egészet egyszerre, vagy feloszthatja az adagot a nap folyamán. Mindkét módon működik, mert a készítményt úgy tervezték, hogy hatékony legyen.

Halak hiánya az étrendben

Szervezetünkből leggyakrabban hiányzó tápanyagai közé tartoznak az omega-3 zsírsavak, különösen az EPA (eikozapentaénsav) és a DHA (dokozahexaénsav). Ezek a félig-esszenciális tápanyagok kulcsfontosságúak egészségünk szempontjából, és mindenkinek szüksége van rájuk - születéstől az időskorig. Étkezésünk fontos szerepet játszik számos betegség megelőzésében. Támogatják a kognitív funkciókat, segítenek az egészséges látás fenntartásában, szabályozzák a gyulladásos folyamatokat a szervezetben és hozzájárulnak az egészséges szív- és érrendszerhez.

Szervezetünk képes szintetizálni ezeket a zsírsavakat az esszenciális ALA (alfa-linolénsav) anyagból, amely megtalálható a dióban, a lenmagolajban vagy a kendermagban. Sajnos ez az átalakítás a modern életmód miatt nem elegendő.

Ezért fontos, hogy az EPA-ban és DHA-ban gazdag élelmiszereket is beiktassunk az étrendünkbe. Ezeket az anyagokat főleg a hideg vizekben élő halakat tartalmazzák, mint például a lazac, a tonhal, a makréla vagy a szardínia.

Sajnos Kelet-Európában a halfogyasztás hosszú ideje alacsony szinten van. Az átlagos éves fogyasztás például Csehországban mindössze 5,5 kg/fő, ami körülbelül 0,6 mg omega-3 zsírsavnak felel meg naponta. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) napi 250 mg EPA és DHA bevitelét ajánlja a szív- és érrendszeri egészség támogatására és a szív- és érrendszeri betegségek csökkentésére.

Omega-3 és Omega-6 arányának fenntartása

A legtöbb ember étrendje főként omega-6 zsírsavakra épül. Ezek megtalálhatók a növényi olajokban, margarinokban, diófélékben és alapvetően minden erősen feldolgozott élelmiszerben. A túlzott omega-6 zsírsav fogyasztás erősíti a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat, amelyek különböző krónikus betegségekhez vezethetnek. Ennek a helyzetnek a megelőzése érdekében biztosítani kell az omega-6 és az omega-3 optimális arányát, ideális esetben 1:1 arányban, de legfeljebb 4:1 arányban. Sajnos, a valóságban a legtöbb ember esetében a gyakorlati arány más, és ez gyakran akár 20:1 is lehet.

Az omega-3 zsírsav bevitelének növelése érdekében általában heti 2-3 adag hal fogyasztása ajánlott. Ha nem fogyaszt rendszeresen, hetente többször hideg halat, vagy ha étrendjében túl sok az omega-6 zsírsav, akkor az EPA és DHA  kiegészítők szedése több mint ajánlott az ön számára.

Nélkülözhetetlen táplálékkiegészítők

A fent leírt, tápanyaghiánnyal kapcsolatos helyzetből kiindulva az F20 multivitamin és az Omega 3 megelőző használata szinte mindenkinek ajánlható.

Télen a legtöbb ember számára fontos továbbá a D-vitamin a K2-vitaminnal együttes szedése.

Nyáron a legtöbben szívesen napoznak, ami növeli a D-vitamin szintünket. Emellett azonban a napozás és az UV-sugárzás nagyobb oxidatív stresszt okozhat, ami hozzájárul a bőr öregedéséhez, a ráncok kialakulásához, a bőr rugalmasságának elvesztéséhez és a sötét pigmentfoltok kialakulásához. A napozás ezen mellékhatásainak megelőzése érdekében növelnünk szükséges a béta-karotinban és C-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztását. Használhatjuk a ProLife étrend-kiegészítőt is, amely magas antioxidáns, valamint E-vitamin-tartalmú és értékes karotinoidot, astaxantint tartalmaz.

A magnézium szervezetünkből túlzottan kimerül fokozott megterhelő fizikai aktivitás vagy stressz miatt, valamint a szénhidrátokban és erősen feldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend hatására, ezért aki nehéz időszakon megy keresztül, rendszeresen sportol vagy hosszú ideig stressznek van kitéve, annak érdemes megfontolnia a magnézium-kiegészítők használatát.



0 hozzászólás

Szóljon hozzá

Felhívjuk figyelmét, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.