Böngészés
Kosár
Az INGYENES szállításért még 20.000 Ft értékben szükséges vásárolni

+3628814721 (13:00 - 16:00)

+3628814721 (9:00 - 17:00)

Miért érdemes ellenőrizni az omega-3 zsírsavak mennyiségét a szervezetben?

Miért érdemes ellenőrizni az omega-3 zsírsavak mennyiségét a szervezetben?

Az omega-3 és omega-6 zsírsavak fontos részét képezik az étrendünkben található zsíroknak. Mind az omega-3, mind az omega-6 zsírsavak a sejtmembránok fontos összetevői, és a szervezetben számos anyag fontos előanyagai is - például a véralvadásban, a vérnyomás szabályozásában vagy a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokban részt vevő anyagoké.

A többszörösen telítetlen zsírsavak mindkét csoportja nélkülözhetetlen számunkra, de az egészség megőrzéséhez elengedhetetlen a megfelelő egyensúly megtalálása közöttük. Ebben a cikkben leírjuk, miért van értelme ellenőrizni a szervezetben lévő omega-3 zsírsavak mennyiségét, és hogyan lehet ezt a mérést elvégezni.

 

Miért érdemes fenntartani az omega-6 és omega-3 zsírsavak egyensúlyát a szervezetben?

A többszörösen telítetlen omega-6 zsírsavak túlzott mennyisége és a mai nyugati étrendre jellemző magasabb omega-6/omega-3 arány számos betegség kialakulását segíti elő, többek között a szív- és érrendszeri betegségek, gyulladásos és autoimmun betegségek kialakulását. [1] Annak érdekében, hogy csökkentsük számos, napjainkban egyre gyakoribb krónikus betegség kialakulásának kockázatát, fenn kell tartanunk az omega-6/omega-3 zsírsavak egyensúlyát.

 

Példák az egészségügyi előnyökre

  • Az omega-6/omega-3 egyensúly fenntartása a szervezetben számos egészségügyi előnnyel járhat, például:
  • Gyulladáscsökkentés: az omega-3 zsírsavak, különösen az EPA (eikozapentaénsav) és a DHA (dokozahexaénsav) gyulladáscsökkentő hatásúak, míg az omega-6 zsírsavak, például a linolsav (LA) és az arachidonsav (AA) túlzott fogyasztás esetén elősegíthetik a gyulladást. Az omega-3 és omega-6 zsírsavak arányának egyensúlyhiánya, és különösen az arachidonsav (AA) és az eikozapentaénsav (EPA) arányának egyensúlyhiánya hozzájárulhat a krónikus gyulladáshoz, amely számos egészségügyi problémával, többek között szívbetegséggel, cukorbetegséggel és autoimmun betegségekkel hozható összefüggésbe. [2]
  • Szív- és érrendszeri egészség: Az elegendő omega-3 zsírsav biztosítása összefügg a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenésével. Az omega-3-ak segíthetnek a trigliceridek csökkentésében, a vérnyomás mérséklésében és a vérrögök kialakulásának megelőzésében, míg az omega-6-ok túlzott fogyasztása gyulladáshoz vezethet, és hozzájárulhat az érelmeszesedéshez és más szív- és érrendszeri problémákhoz. [3] [4]
  • Az agy egészsége: Az omega-3 zsírsavak, különösen a DHA, nélkülözhetetlenek az agy fejlődéséhez és az egészséges agyműködéshez. Az omega-3 és omega-6 közötti egyensúly fontos a kognitív funkciók, a memória és a hangulatszabályozás szempontjából. Ezzel szemben a többszörösen telítetlen zsírsavak e két csoportja közötti egyensúlyhiány növelheti a kognitív hanyatlás és a mentális zavarok kockázatát. [5] [6]
  • Immunrendszer: Az omega-3 zsírsavak részt vesznek az immunrendszer modulálásában, és segítenek az immunválaszok szabályozásában. Az elegendő omega-3 zsírsav segíthet fenntartani a kiegyensúlyozott immunrendszert, míg az omega-3 hiánya immunrendszeri zavarokhoz és az autoimmun betegségekre való fokozott fogékonysághoz vezethet. [7]
  • A bőr egészsége: Az omega-3 zsírsavak a bőr természetes gátfunkciójának támogatásával előnyösek lehetnek a bőr egészségének megőrzése szempontjából. [8] Az omega-3 hiánya hozzájárulhat a gyulladásos bőrbetegségekhez és az olyan bőrproblémákhoz, mint a száraz bőr, az ekcéma és a pikkelysömör. [9]
  • A szem egészsége: A DHA a szem retinájának szerkezeti alkotóeleme, így elengedhetetlen a szem egészséges fejlődéséhez. Egyes tanulmányok szerint a DHA segíthet bizonyos szemproblémák, például a szemszárazság, a magas szemnyomás és a diabéteszes retinopátia javításában is. [10][11] Az elegendő omega-3 zsírsavakat a makuladegeneráció csökkent kockázatával is összefüggésbe hozták. [12]
  • Sejtfunkció: Az omega-3 és omega-6 zsírsavak a sejtmembránok szerves összetevői. Az optimális egyensúly fenntartása hozzájárul a megfelelő sejtműködéshez, beleértve a sejtek jelátvitelét és a tápanyagszállítást. [13]

 

Az omega-3 és omega-6 zsírsavak mérése vérből

A Trime hamarosan önvizsgáló készletet vezet be a szervezetben lévő omega-3 zsírsavak állapotának meghatározására. Az úgynevezett Omega 3 Index tesztet egy egyszerű száraz vérfoltos módszerrel, ujjbegyből (DBS módszer = dry blood spot), otthonról, kényelmesen, laboratóriumba járás nélkül lehet elvégezni.

Ezzel a teszttel átfogó képet kaphat a zsírsavprofiljáról: megtudhatja, hogy mennyi az omega-6/omega-3 arány, a transzzsír-indexe, a 26 zsírsav szintje, és ami a legfontosabb, hogy mennyi az Omega 3 index értéke. Az Omega 3 Index tükrözi a szervezeted omega-3 állapotát az elmúlt 4 hónapban, hasonlóan ahhoz, ahogyan a glikált hemoglobin HbA1C mutatja a hosszú távú vércukorszintet. Ezek a markerek értékes útmutatást nyújtanak az étrendi változtatások ajánlásához, valamint világosabb képet adnak arról, hogy mennyi omega-3-at kell pótolni az optimális egészség eléréséhez.



0 hozzászólás

Szóljon hozzá

Felhívjuk figyelmét, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.