Böngészés
Kosár
Az INGYENES szállításért még 20.000 Ft értékben szükséges vásárolni

+3628814721 (13:00 - 16:00)

+3628814721 (9:00 - 17:00)

Mi az etilén-oxid és miért kell kerülni?

Mi az etilén-oxid és miért kell kerülni?

 

Az etilén-oxid egy nagy reakcióképességű szerves vegyület, amelyet elsősorban más vegyi anyagok előállítására használnak. Orvosi berendezések sterilizálására is használják. Az etilén-oxid bizonyítottan rákkeltő és mutagén, és az etilén-oxidnak való kitettség súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Az egészségkárosodás kockázatának minimalizálása érdekében az etilén-oxid élelmiszerekben vagy étrend-kiegészítőkben való felhasználása számos országban tilos. 

 

Saját tapasztalataink alapján megerősíthetjük, hogy az Európai Unióban létezik a szennyezett kapszulák problémája. Az etilén-oxid-maradékokra vonatkozó határértékeket nagyjából minden harmadik kapszulában túllépik. Sajnos a legtöbb beszállító nem foglalkozik ezzel a kérdéssel. 

 

A fogyasztók csökkenthetik az etilén-oxidnak való kitettség kockázatát, ha megbízható forrásból vásárolják étrend-kiegészítőiket. Az ilyen gyártók független vizsgálatokkal garantálják termékeik biztonságát, amelyek az esetleges szennyeződés kockázatának lehetnek kitéve. 

 

Ebben a cikkben többet megtudhat az élelmiszerek és étrend-kiegészítők etilén-oxid-szennyezéséről.

 

Mi az etilén-oxid

 

Az etilén-oxid egy (C2H4O) képletű szerves vegyület, amelyet különböző vegyi anyagok és fogyasztási cikkek, például mosószerek, oldószerek vagy műanyagok előállítására használnak. az etilén-oxid egy felületi fertőtlenítőszer, amelyet széles körben használnak a kórházakban és az orvosi berendezések iparában. 

 

Etilén-oxid toxicitás

 

Az etilén-oxid nagyon mérgező anyag. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) bizonyítottan rákkeltő anyagként sorolja be. Az Európai Vegyianyag-ügynökség az etilén-oxidot mutagénnek, rákkeltőnek és reprodukciót károsítónak minősíti. [1]

Az etilén-oxid légúti irritációt okozhat, fejfájáshoz, hányáshoz vagy fáradtsághoz vezethet. A krónikus expozíció agykárosodást okozhat, csökkentheti az ujjak érzékenységét, károsíthatja a mozgáskoordinációt, illetve máj- és vesekárosodást okozhat.

 

Az etilén-oxid élelmiszeripari felhasználásának története

 

Történelmileg az etilén-oxidot az élelmiszeriparban azért használták, mert hőkezelés nélkül, úgynevezett fumigánsként ( = a mikroorganizmusok és kártevők elpusztítására gáz halmazállapotban használt illékony vegyi anyag) képes volt fertőtleníteni.

Az élelmiszerek és élelmiszerraktárak etilén-oxiddal történő füstölését azonban a világ nagy részén, így Európában is megszüntették. Az EU 1991-ben betiltotta ennek az anyagnak a használatát, mivel rendkívül mérgező. Az Európai Parlament és a Tanács 396/2005/EK rendelete 0,05 mg/kg-ban határozta meg az etilén-oxid maximális maradékanyag-határértékét az élelmiszerekben. [1]

 

Az etilén-oxid szabályozása számos országban, többek között Kanadában, az USA-ban és Indiában jelentősen eltér az Európai Unióban leírt gyakorlattól. A fent említett országok engedélyezik az etilén-oxid élelmiszer-füstölőszerként való használatát a gombák és a nemkívánatos baktériumok elleni küzdelemben. Az etilén-oxidot teherkonténerek és raktárak fertőtlenítésére is használhatják. 

Az ezekből az országokból az EU-ba érkező termékek ennek következtében a tárolás és a szállítás során elfogadhatatlan mennyiségű etilén-oxiddal szennyeződhetnek.

 

Az élelmiszeripari termékek etilén-oxid-szennyezettsége az EU-ban

2020 szeptemberében Belgium a RASFF (gyors riasztórendszer az élelmiszerekre és takarmányokra) révén először jelezte, hogy az Indiából importált szezámmagban elfogadhatatlan mennyiségű etilén-oxidot találtak. Jelezték, hogy az etilén-oxid szintje több mint 1000-szeresen meghaladta a megengedett határértéket. [1]

 

Ez volt az első a sok hasonló riasztás közül, és 2020 szeptembere óta több ezer élelmiszert hívtak vissza az Európai Unióban e rákkeltő mérgező anyaggal való szennyezettség miatt.

Ezek főként hosszú eltarthatósági idővel rendelkező száraz élelmiszerek voltak, például fűszernövények, fűszerek, gabonafélék vagy olyan adalékanyagokat tartalmazó termékek, mint a xantángumi (E415), a karubin (E410) vagy a guargumi (E412).

 

EtO és étrend-kiegészítők

 

2021-ben a RASFF riasztást adott ki a kalcium-karbonátban lévő etilén-oxid szennyezettség miatt. A kalcium-karbonátot nemcsak élelmiszer-adalékanyagként használják, hanem széles körben alkalmazzák étrend-kiegészítőkben és táplálék-kiegészítő kapszulákban segédanyagként is.

 

Az élelmiszer-adalékanyagok szennyeződésének egyre gyakoribb eseteire reagálva az Európai Bizottság 0,1 mg/kg határértéket állapított meg az etilén-oxid élelmiszer-adalékanyagokban való jelenlétére. Ez a szabály az étrend-kiegészítő kapszulák gyártása során felhasznált etilén-oxidra is vonatkozik. Az etilén-oxid-tartalom határértékének túllépése esetén az érintett termékeket ki kell vonni a forgalomból, és vissza kell hívni a fogyasztóktól.

 

Trime - EtO-mentes étrend-kiegészítők garanciája

 

A mérgező etilén-oxidnak való kitettség kockázatát csökkentheti, ha megbízható gyártókat vagy beszállítókat választ. Ideális esetben az etilén-oxiddal való potenciális szennyeződés kockázatának kitett termékek vizsgálatára vonatkozó garanciával kombinálva. Ideális, ha a vizsgálatokat inkább a nyers alapanyagokon, mint a késztermékeken végzik el, amelyeket bizonyított szennyezettség esetén ki kell vonni a forgalomból.

 

A Trime termékek tisztasága és magas minősége kulcsfontosságú számunkra, és nem közömbös számunkra a mérgező etilén-oxiddal való esetleges szennyeződés kockázata sem. A gyakorlatban sajnos azt tapasztaltuk, hogy az etilén-oxid-maradékok határértékeit gyakran túllépik. Ezért úgy döntöttünk, hogy saját elemzéseket végzünk, amelyek garantálják, hogy a táplálékkiegészítőinkben használt kapszulák „EtO-mentesek”.

 

Források

[1] https://esipa.cz/sbirka/sbsrv.dll/sb?DR=SB&CP=32020R1540

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ethylenoxid

https://food.ec.europa.eu/system/files/2021-12/rasff_ethylene-oxide-incident_e410_crisis-coord_20211004_sum.pdf

https://www.safefood.net/food-safety/news/ethylene-oxide

 

források:

[1] https://esipa.cz/sbirka/sbsrv.dll/sb?DR=SB&CP=32020R1540

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ethylenoxid

https://food.ec.europa.eu/system/files/2021-12/rasff_ethylene-oxide-incident_e410_crisis-coord_20211004_sum.pdf

https://www.safefood.net/food-safety/news/ethylene-oxide






0 hozzászólás

Szóljon hozzá

Felhívjuk figyelmét, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.