
A cink a legfontosabb tápanyagok egyike. A szervezetünk nem képes saját maga előállítani, ezért a táplálékból vagy étrend-kiegészítőkből történő bevitelére vagyunk utalva. A cinkpótlás a vírusok elleni hatékony kezelésként vált népszerűvé.
A cikk rövid tartalma:
- A cink és funkciója az emberi szervezetben
- A cink, mint elsősegély a kezdődő megfázás vagy fertőző betegség kezelésében
- Cinkforrások
- Konklúzió
A cink és funkciója az emberi szervezetben
A cink a második leggyakoribb nyomelem a szervezetünkben (a vas után), és létfontosságú az immunsejtek egészséges fejlődéséhez és működéséhez. A cinknek számos különböző funkciója van a szervezetben. Az egészséges immunrendszer fenntartása mellett segít megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől illetve gondoskodik a haj, a köröm és a bőr egészségéről. A cink részt vesz a sejtosztódás folyamatában is, és több mint 300 enzimatikus reakcióban vesz részt a szervezetben. A cink elősegíti a termékenységet, az egészséges látást és a sebgyógyulást egyaránt.
A cink, mint elsősegély a kezdődő megfázás vagy fertőző betegség kezelésében
Mivel a cink fontos az immunsejtek megfelelő működéséhez, a cinkhiány a szervezet immunválaszának gyengüléséhez és ezáltal a fertőző betegségekre való nagyobb fogékonysághoz vezethet.
Ezért adnak cinket egyes megfázás elleni gyógyszerekhez is. Több tanulmány is megerősítette már a cink hatékonyságát a fertőző betegségek elleni küzdelemben. Egy hét kutatást áttekintő tanulmány például kimutatta, hogy a cinkpótlás akár harmadával is képes csökkenteni a megfázás időtartamát [1]. Néhány más kutatás is arra utal, hogy a cinkpótlás csökkentheti a fertőzések kockázatát és elősegítheti az immunválaszt az időseknél. [2]
A szakértők azt javasolják, hogy a cinkpótlást a megfázás első jelei után a lehető leghamarabb, ideális esetben az első tüneteket követő 24 órán belül kezdjük el.
Cinkforrások
Az egyik leggazdagabb cinkforrás az osztriga és más tenger gyümölcsei. A hús, különösen a marhahús, szintén jó forrása ennek a tápanyagnak. A tökmag szintén magasabb cinktartalommal rendelkezik, de nem ajánljuk, hogy csak a növényi cinkforrásokra hagyatkozzunk, mert különböző antinutrienseket tartalmaznak, amelyek kölcsönhatásba léphetnek a cink felszívódásával. Kezdetleges fertőző betegség esetén előnyös volna e tápanyag bevitelét minőségi táplálékkiegészítő formájában növelni.
Konklúzió
Becslések szerint világszerte körülbelül 2 milliárd embernek van cinkhiánya az elégtelen étrendi bevitel miatt. A cinkhiány néhány tünete közé tartozik a fertőző betegségekre való fokozott fogékonyság, a rossz sebgyógyulás, a szaglás és ízérzékelés elvesztése, valamint a körmökön megjelenő fehér foltok.
Ha szeretnénk támogatni immunrendszerünket a különböző fertőző betegségek és megfázások időszakában, akkor mindenképpen jó ötlet a cink pótlása. Jó, ha otthonunk gyógyszerszekrényében van cinkkiegészítő, és megfázás esetén minél hamarabb el is kezdjük a szedését.
A cink és az immunrendszer kapcsolatáról bővebben a "Cink és az immunrendszer" című cikkünkben olvashat.