Böngészés
Kosár
Az INGYENES szállításért még 20.000 Ft értékben szükséges vásárolni

+3628814721 (13:00 - 16:00)

+3628814721 (9:00 - 17:00)

Kutatások kapcsolatot találtak a szív- és érrendszeri betegségek és a szervezet K2-vitamin hiánya között

Kutatások kapcsolatot találtak a szív- és érrendszeri betegségek és a szervezet K2-vitamin hiánya között

A K-vitaminról, annak formáiról, hatásairól és forrásairól már írtunk egy előző cikkünkben. A menakinon néven ismert K2-vitamint az utóbbi időben egyre gyakrabban emlegetik a szív- és érrendszeri egészséggel kapcsolatban.

Miről lesz szó ebben a cikkben?

  1. K2-vitamin és az egészséges csontok
  2. K2-vitamin hiánya - a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázati tényezője
  3. Hogyan növelhető a K2-vitamin bevitel?
  4. Szív- és érrendszeri betegségek - a modern társadalom betegsége?

K2-vitamin és az egészséges csontok

A K2-vitamin fontos anyag, amely szabályozza a kalcium raktározását a szervezetünkben. A K2-vitamin szállítja a kalciumot a csontokba és a fogakba, és így megakadályozza a kalcium lerakódását az artériákban. A vitamin tehát segít fenntartani a kemény szövetek megfelelő szilárdságát, és csökkenti a csontritkulásos törések kockázatát.

A csontritkulás olyan betegség, amely gyengíti a csontokat, törékennyé és törésveszélyessé teszi azokat. A European Journal of Rheumatology [1] szerint ez az állapot világszerte mintegy 200 millió embert érint. A Nemzetközi Osteoporosis Alapítvány legfrissebb statisztikái szerint minden harmadik 50 év feletti nő és minden ötödik férfi csontritkulásban szenved.

K2-vitamin hiánya - a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázati tényezője

A K2-vitamin-hiány másik kockázati tényezője a kalcium lágyszövetekben való felhalmozódása lehet, ami hozzájárulhat a szívbetegségek kialakulásához. Az érelmeszesedés is egyike azoknak a tényezőknek, amelyek alapján az orvosok a szívroham kockázatát értékelik.

Számos tanulmány alapján a tudományos közösség már egyetért abban, hogy a K2-vitamin fontos szerepet játszik az erős csontok felépítésében és az egészséges szív- és érrendszer fenntartásában.

Említsük meg például a jól ismert 2004-es rotterdami tanulmányt [2], amely megerősítette, hogy a K2-vitamin (nem a K1-vitamin) hosszú távú, fokozott étrendi bevitele pozitív hatással van a szív- és érrendszeri egészségre. Ez a 10 évig tartó vizsgálat 4807, 55 év feletti személyt (férfiakat és nőket) vizsgált. Az eredmények azt mutatták, hogy a K2-vitaminban gazdag élelmiszerek (legalább napi 32 mikrogramm) fogyasztása csökkenti az erek meszesedésének kockázatát, és 50%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

Egy másik tanulmányt 2016-ban a Cureus Journal of Medical Science [3] publikált. A tanulmány a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőinek megtalálására összpontosított, és regresszióelemzésen alapult, 168 ország nyilvánosan elérhető adatait vizsgálva. Ez a tanulmány is megerősítette, hogy a K2-vitamin hiánya alapvető szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Az eredmények azt mutatták, hogy a K2-vitamin hiánya ugyanolyan veszélyes a szív- és érrendszeri betegségek okozta korai halálozás kockázata szempontjából, mint a dohányzás.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a K2-vitamin megfelelő bevitele fontos tényező az egészséges szív- és érrendszer fenntartásában. Ez a létfontosságú vitamin sajnos a modern táplálkozási szokások miatt rendszerint hiányzik modern táplálkozásból.

Hogyan növelhető a K2-vitamin bevitel?

A K2-vitamint szervezetünk a K1-vitamin növényi formájából szintetizálhatja. Ez a szintézis sajnos nem elegendő. Az emésztőrendszerünkben élő bélbaktériumok K2-vitamin termelése is korlátozott. Ezért van szükségünk arra, hogy ezt a tápanyagot beépítsük az étrendünkbe.

Ennek a vitaminnak az egyik leggazdagabb táplálékforrása a natto - egy hagyományos japán étel, amely erjesztett szójababból készül. Más források közé tartoznak más erjesztett élelmiszerek, például a savanyú káposzta, a kimchi vagy a savanyúságok.  K2-vitamint állati eredetű termékekben is találhatunk – például a fűvel táplált tehenektől származó tejtermékekben vagy a tojássárgájában.

Ha nehezen tudunk elegendő K2-vitaminhoz jutni a táplálkozásunkból, akkor mindenképpen célszerű minőségi K2-kiegészítőt használni.

Szív- és érrendszeri betegségek - a modern társadalom betegsége?

A szív- és érrendszeri betegségek modern társadalmunk járványát jelentik. A szívbetegségek már régóta a leggyakoribb halálozási okok Csehországban, és becslések szerint világszerte a halálesetek mintegy 30%-át a szív- és érrendszeri betegségek okozzák.

Annak ellenére, hogy a K2-vitamin olyan fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri egészség fenntartásában, sajnos még mindig sokak által alulértékelt – és persze „alul fogyasztott” - tápanyag.

Az egészségügyi hatóságok jelenlegi ajánlásai kizárólag a véralvadást szabályozó K1-vitamin megfelelő bevitelével foglalkoznak, azonban mindenképpen hasznos lenne, ha a K2-vitamin bevitelére vonatkozó javaslatokat is tartalmaznának. Nemcsak az egészségügyi hatóságoknak, de a táplálkozási szakemberek is fontos lenne ezen a területen fejlődniük, hiszen a normál csont, valamint szív- és érrendszeri egészség fenntartása érdekében K2-vitaminban gazdag élelmiszereket is szükséges volna beépíteniük a táplálkozási tanácsaikba.

Források:

1 Sözen T, Özışık L, Başaran NÇ. An overview and management of osteoporosis. Eur J Rheumatol. 2017 Mar;4(1):46-56. doi: 10.5152/eurjrheum.2016.048. Epub 2016 Dec 30. PMID: 28293453; PMCID: PMC5335887.

2 Geleijnse JM, Vermeer C, Grobbee DE, Schurgers LJ, Knapen MH, van der Meer IM, Hofman A, Witteman JC. Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study. J Nutr. 2004 Nov;134(11):3100-5. doi: 10.1093/jn/134.11.3100. PMID: 15514282.

3 Cundiff DK, Agutter PS. Cardiovascular Disease Death Before Age 65 in 168 Countries Correlated Statistically with Biometrics, Socioeconomic Status, Tobacco, Gender, Exercise, Macronutrients, and Vitamin K. Cureus. 2016 Aug 24;8(8):e748. doi: 10.7759/cureus.748. PMID: 27688985; PMCID: PMC5036986.



0 hozzászólás

Szóljon hozzá

Felhívjuk figyelmét, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.