Prága, 2023. szeptember
Az elmúlt évek tanulmányai jelentős alapvető tápanyaghiányt mutatnak a cseh lakosság körében, amelyből a D-vitamin a legkiemelkedőbb. A népesség közel 70%-át érinti ez a hiány. Az Európai Egészségügyi Termékgyártók Szövetsége (FSE) kutatása szerint a csehek étrend-kiegészítőkhöz nyúlnak az ilyen hiányok pótlására. Az elmúlt évben a csehek 97%-a használta kiegészítőket az FSE adatai alapján. Ugyanakkor a cseh, természetes kiegészítőket gyártó Trime rámutat, hogy sok fogyasztónak nincs elegendő ismerete a helyes kiegészítési gyakorlatokról. Ez globális probléma, hiszen a ConsumerLab adatai szerint a kiegészítőhasználók 72%-a nincs tisztában a termék eredetével, és 75%-uk nem veszi figyelembe a hatékonyságot befolyásoló tényezőket.
„A mikrotápanyag-hiány súlyos, régóta fennálló probléma a cseh populációban. Ennek okai között szerepel az alacsony táplálkozási műveltség, az érdektelenség a helyes táplálkozás iránt, valamint az, hogy a valóban magas tápértékű, minőségi élelmiszerek ritkák és sok vásárló számára ismeretlenek” – magyarázza Jakub Přibyl, a Trime táplálkozási szakértője és termékfejlesztője.
Mikrotápanyag-hiány a cseheknél
Több tanulmány is kiemelte a D-vitamin hiány elterjedtségét Európában. Egy 2016-os kutatás szerint a lakosság 40%-a szenved elégtelen D-vitamin szinttől. Egy 2018-as cseh Állami Egészségügyi Intézet által végzett vizsgálat 68%-os hiányt mutatott, különösen télen. Ugyanebben az évben a Cseh Közegészségügyi Intézet tanulmánya azt is kimutatta, hogy akár a csehek 95%-a különböző korosztályokban D-vitamin hiányban szenved.
Pótlás megértés nélkül
A csehek egy része étrend-kiegészítők szedésével próbálja orvosolni a hiányokat. Egy 2022-es FSE felmérés szerint a csehek 97%-a használt étrend-kiegészítőket az előző évben, leggyakrabban D-vitamint (46%), C-vitamint (36%) és magnéziumot (33%).
Ugyanakkor a Trime hangsúlyozza, hogy sokan nem rendelkeznek megfelelő tudással arról, mit fogyasztanak nap mint nap. A ConsumerLab adatai is alátámasztják ezt: 75% nem ellenőrzi a termék minőségét független tesztekkel, 72% pedig nem tudja, honnan származik a termék.
„Bár a termékek megfelelnek az alapvető jogi és higiéniai előírásoknak, hosszú távon egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Fontos figyelembe venni a termék eredetét, összetételét és a szintetikus adalékanyagok jelenlétét. Ezeknek az adalékoknak a hatása nagy mennyiségben vagy más anyagokkal kombinálva ismeretlen lehet. Biztonságosabb olyan kiegészítőket választani, amelyek összetételükben a lehető legjobban hasonlítanak a természetes ételekre” – magyarázza Přibyl.
Minőségi hiányok a piacon
A Trime szerint a fogyasztók érdektelensége tükröződik a legtöbb gyártó kínálatában is. „Beszállítóink megtalálása, akik megfelelnek szigorú minőségi elvárásainknak, komoly kihívás volt. Sokuk nem tudott válaszolni alapvető kérdésekre az összetevők forrásával, feldolgozásával, stabilitásával, tárolásával vagy a tápanyagok biohasznosulásával kapcsolatban. Gyakran kérdéseink voltak az első vásárlói megkeresések, amiket kaptak. Véleményünk szerint a cseh piacon alacsony minőségű kiegészítők tömege van jelen, amelyek rosszul hasznosuló összetevőket és szintetikus bevonatokat tartalmaznak” – mondja Michal Kočí, a Trime társalapítója és vezérigazgatója.
Vissza az alapokhoz a kiegészítésben
A ConsumerLab kutatása kiemeli a kiegészítőhasználók céljait: a válaszadók fele a stressz csökkentésére, 42% a szorongás leküzdésére, 38% a memória javítására törekszik – ezeket a leggyakrabban a Z generáció említette.
„Gyakran látom, hogy ügyfeleim elhanyagolják az alapvető mikrotápanyag-kiegészítést, miközben biohackinggel és kétes termékekkel próbálkoznak. Ahelyett, hogy a hiányos vitaminokra és ásványi-anyagokra koncentrálnának, csodás gyógynövényeket választanak a kognitív funkció javítására vagy a stressz csökkentésére. Ez olyan, mintha egy házat a tetővel kezdenének építeni. Ez a megközelítés kontraproduktív lehet, hiszen ezek a termékek gyakran rossz minőségűek és biológiailag nem képesek a kívánt előnyöket nyújtani” – figyelmeztet Přibyl.
A Trime óva inti a fogyasztókat az ismeretlen eredetű kiegészítők fogyasztásától, amelyek sok esetben Ázsiából származnak, és alacsony tisztaságúak, valamint toxikus anyagokat, például nehézfémeket, PCB-ket vagy etilén-oxidot tartalmaznak. Egyes esetekben igazolták ezek jelenlétét.
„Azoknak, akik most kezdik a kiegészítést, azt javaslom, hogy az alapvető tápanyagokra fókuszáljanak, mint a D3-vitamin, Omega-3 zsírsavak és egyéb bizonyítottan jótékony vegyületek. Kerüljék a szenzációhajhász állításokat” – teszi hozzá Přibyl.