
Sok ügyfelünk már tudja, hogy a Time célja a legmagasabb minőségű, „tiszta” étrend-kiegészítők előállítása, szükségtelenül túlhasznált, potenciálisan kockázatos adalékanyagok használata nélkül. Ugyanakkor fontos számunkra az etikus szemlélet, a nyersanyagok technológiai feldolgozása és a teljes gyártási folyamat.
Trime - prémium minőségű, megelőzésre összpontosító étrend-kiegészítők
A táplálékkiegészítő-iparban nem sok hasonló filozófiával rendelkező vállalat van. A prémium összetevők kiválasztásakor mindig a legjobb beszállítót keressük, akinek termékei maximális táplálkozási potenciált kínálnak, és ugyanakkor környezetbarátok. A gyártás során a legkíméletesebb feldolgozási eljárásokat alkalmazzuk. Kiegészítőink nem tartalmaznak semmilyen szintetikus adalékanyagot (még az engedélyezetteket sem), amelyek potenciálisan károsak lehetnek az egészségünkre. A szintetikus adalékanyagokat természetes összetevőkkel helyettesítjük.
Ezért kezdtünk el bio akácrostot használni egyes termékeinkben. Az akácrost egy tisztán természetes adalékanyag, amely egyúttal táplálkozási előnyökkel is jár.
Mi az az akácrost?
Az akácrost, más néven gumiarábikum, egyfajta prebiotikus oldható rost. Az akácfa nedvéből nyerik, amely egy főként a trópusokon és szubtrópusokon termő fa vagy fához hasonló cserje.
Az akácrost technológiai tulajdonságai révén felhasználható élelmiszerekben, italokban vagy étrend-kiegészítőkben, ahol természetes sűrítőszerként, stabilizátorként és emulgeálószerként működik.
E tulajdonságai mellett az akácrost jótékony hatást gyakorol az emberi egészségre, és egészségügyi előnyei miatt étrend-kiegészítőként is használják.
A táplálékkiegészítőinkben használt akácrost előnyei
A Trime étrend-kiegészítők minőségével, valamint a teljes gyártási folyamattal szemben támasztott követelményeink igazán magasak. Ezért mindig olyan beszállítót keresünk, aki megfelel a szigorú kritériumainknak. Nincs ez másként az akácrost esetében sem, amelyet jelenleg a K2-vitaminban vagy a Daily F20 Complex multivitaminban találhat.
Melyek az egyes étrend-kiegészítőinkben használt bio akácrost legfontosabb jellemzői?
- Teljesen természetes, bio és fenntartható módon termesztett akácfákból nyerik
- GMO-mentes
- magas emésztési toleranciát mutat, FODMAP tanúsítvánnyal rendelkezik. Az akácrost lassú és fokozatos erjedésének köszönhetően a bélben nem okoz emésztési panaszokat, például puffadást, puffadást vagy hasmenést, és alkalmas olyan emésztési problémákkal küzdők számára is, mint az irritábilis bél szindróma (IBS).
- „szén-dioxid-semleges” - nem hagy a környezetet terhelő karbonlábnyomot.
- további pozitív egészségügyi hatások - az akácrost számos egészségügyi előnyt mutat.
Az akácrost egészségügyi előnyei
A természetes akácrost arabinogalaktánokban és glikoproteinekben gazdag poliszacharidokban gazdag, és számos módon támogatja egészségünket:
- Elősegíti a bélrendszer egészségét a bélmikrobiom sokféleségének növelésével
- Az akácrost prebiotikumként hat, növelve a bélbaktériumok (elsősorban a Lactobacillusok és a Bifidobaktériumok csoportjába tartozó baktériumok) sokféleségét. Ezért hozzájárul az általános egészségünk erősítéséhez. Az oldható élelmi rost serkenti a vastagbélben történő fermentációt, és ezáltal a rövid láncú zsírsavak (SCFA-k), például butirát, acetát vagy propionát termelését, amelyek nagyon hasznosak az emberi szervezet számára. Az SCFA-k energiát szolgáltatnak a bélsejteknek, csökkentik a pH-t (ami önmagában segít a patogén baktériumok csökkentésében és egyes tápanyagok felszívódásának növelésében), elősegítik a bélnyálkahártya termelését és javítják a bélnyálkahártya integritását. Összességében növelik a káros anyagokkal és toxinokkal szembeni ellenálló képességet, és támogatják az immunrendszert.
- támogatja az emésztést a bélmozgás felgyorsításával.
- A rostok segítik a rendszeres bélmozgást és a széklet mennyiségének növelésével megelőzik a székrekedést.
- segít az egészséges testsúly kezelésében
- A rostok általában teltségérzetet váltanak ki és csökkentik az étvágyat
- szabályozza a vércukorszintet.
- A rostok nélkülözhetetlenek a vércukorszint szabályozásához. Csökkenti a szénhidrátok enzimatikus lebontásának hatékonyságát, így segít lassítani a cukor felszívódását a véráramban.
- Segít a koleszterinszint csökkentésében
- A rostok megkötik az epesavakat és fokozzák a koleszterin kiválasztását, ami a szervezet koleszterinszintjének csökkenéséhez vezet.
Az élelmi rostok típusai és hiányuk az étrendünkben
A rostokat 2 csoportra osztják: oldható és oldhatatlan rostokra, az akácrost az oldható rostok közé tartozik. Az oldható rostok képesek vizet felszívni, és a bélmikrobióta erjeszti őket. Prebiotikum, ami azt jelenti, hogy táplálékként szolgál a jótékony bélbaktériumaink számára. Az akácroston kívül ebbe a csoportba tartoznak például a hüvelyesek, a gyümölcsök és a zöldségek.
A rostok másik típusa az oldhatatlan rost, más néven durva rost. Ahogy a neve is mutatja, nem oldódik vízben, de növeli a széklet térfogatát, és így gyorsítja az emésztőnedvek áthaladását emésztőrendszerünkön. Ugyanakkor „kefeként” működik, amely tisztítja a beleket. Az oldhatatlan rostok közé tartoznak például a teljes kiőrlésű gabonafélék, a diófélék és a magvak.
A rostbevitel a legtöbb európai országban az ajánlott értékek alatt van. A Cseh Köztársaságban egy felnőtt átlagos napi rostbevitelét 15 g körülire becsülik. Az EFSA (= Európai Élelmiszerbiztonsági és Élelmiszer-biztonsági Hatóság) 25 g napi rostbevitelt javasol egy felnőtt számára a normál bélműködés biztosításához.
Az alacsony rostbevitel a jelentések szerint a különböző civilizációs betegségek, például a székrekedés és szövődményei, az epekő kialakulásának egyik lehetséges oka, és a vastagbélrák kockázati tényezője is.
Források:
Ríos-Covián D, Ruas-Madiedo P, Margolles A, Gueimonde M, de Los Reyes-Gavilán CG, Salazar N. Intestinal Short Chain Fatty Acids and their Link with Diet and Human Health. Front Microbiol. 2016 Feb 17;7:185. doi: 10.3389/fmicb.2016.00185. PMID: 26925050; PMCID: PMC4756104.
Larson R, Nelson C, Korczak R, Willis H, Erickson J, Wang Q, Slavin J. Acacia Gum Is Well Tolerated While Increasing Satiety and Lowering Peak Blood Glucose Response in Healthy Human Subjects. Nutrients. 2021 Feb 14;13(2):618. doi: 10.3390/nu13020618. PMID: 33672963; PMCID: PMC7918852.
https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2008/12/04.pdf